Ψάρεμα Καλαμαριών
· Η πρώτη είναι να κάνουμε ένα μεγάλο τίναγμα με το καλάμι ψηλά, να μαζέψουμε τα μπόσικα, να περιμένουμε να βυθιστεί λίγο και έπειτα να ξανακάνουμε ένα μεγάλο τίναγμα. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται μέχρι την ακτή ενώ το χτύπημα όλες τις φορές έρχεται όταν η καλαμαριέρα μας βυθίζεται . · Η δεύτερη πλεύση γίνεται ως εξής : Κάνουμε πέντε με δέκα μεγάλα τινάγματα, ανάλογα το βάθος που ψαρεύουμε, ενώ συγχρόνως μαζεύουμε την πετονιά στο μηχανισμό. Στην συνέχεια αφήνουμε την καλαμαριέρα σε ελεύθερη πτώση, ανοίγοντας το πικ-απ αλλά ελέγχοντας απαλά την πετονιά που φεύγει από το μηχανισμό με το χέρι μας. Κλείνοντας το πικ-απ περιμένουμε λίγο ακόμη για κάποιο χτύπημα και επαναλαμβάνουμε την όλη διαδικασία .· Μια θεωρητικά απλή πλεύση είναι να ανεβάζουμε την καλαμαριέρα μας με γρήγορη ανάκτηση που διακόπτεται από πολλές και σύντομες μικρές παύσεις ή σταματήματα όπως συνηθίζουμε να τα λέμε. Ακούγεται εύκολο αλλά στην πράξη είναι πολύ δύσκολο να το συνηθίσεις. Τα χτυπήματα γίνονται κατά την διάρκεια των παύσεων. · Η πλεύση αυτή γίνεται με την κορυφή του καλαμιού χαμηλά προς την επιφάνεια της θάλασσας. Δεν είναι τίποτα άλλο από μικρά κοφτά τινάγματα με γρήγορο ρυθμό και συγχρόνως ανάκτηση της πετονιάς. Η καλαμαριέρα μας με αυτό τον τρόπο κινείται δεξιά και αριστερά (ζικ-ζακ) και το χτύπημα γίνεται κατά την διάρκεια της κίνησης. · Τέλος υπάρχει και η πλεύση με το καλάμι ψηλά όπου ανακτούμε την πετονιά και παράλληλα κάνουμε μικρά κοφτά τινάγματα αλλά αυτή τη φορά με σχετικά πιο αργό ρυθμό ώστε να ανεβοκατεβάζουμε αρμονικά την μύτη της καλαμαριέρας. Σε αυτή τη πλεύση μπορούμε να κάνουμε και παύσεις ώστε να δίνουμε το χρόνο στην καλαμαριέρα να βυθιστεί στο βάθος που θέλουμε. Το χτύπημα και εδώ έρχεται συνήθως κατά τη διάρκεια της κίνησης. Αυτές ήταν οι κυριότερες πλεύσεις και μια που δεν ανέφερα αλλά είναι στις βασικές στην Ιαπωνία είναι η πολύ αργή ανάκτηση της καλαμαριέρας κάτι που κάνουμε με επιτυχία και εμείς, εδώ και πολλά χρόνια στην χώρα μας. Εμείς δοκιμάσαμε να πειραματιστούμε με τις πλεύσεις και είδαμε ότι οι κόποι μας ανταμείφτηκαν. Εσείς αν θέλετε να δοκιμάσετε δεν έχετε πάρα να προμηθευτείτε με ένα φθηνό καλάμι spinning με casting weightπερίπου 5-20 ή 10-30 γρμ., ένα οικονομικό μηχανισμό μικρού μεγέθους (από 1500 έως το πολύ 3000), μερικά μέτρα φθηνό νήμα μικρής διαμέτρου (0,10 έως 0,15 mm) και τέλος με μερικές καλαμαριέρες «γουρουνίτσες». Σε όσους θέλουν να πειραματιστούν πέρα από τις πλεύσεις και σε άλλους τομείς αυτού του ψαρέματος μπορούν να βάψουν τις καλαμαριέρες με φώσφορο ή να πειραματιστούν με τα αρώματα δηλαδή τον εμποτισμό της καλαμαριέρας με τα διαφόρων ειδών λάδια και σπρέι (άρωμα σαρδέλα, αίμα, καλαμάρι κ.α.) που υπάρχουν στα ράφια των καταστημάτων ειδών αλιείας. Τελικά το ψάρεμα με «ψεύτικα» δολώματα έχει τόσα παρακλάδια αλλά ένα πράγμα παραμένει κοινό : κάθε φορά προσπαθούμε να τους δώσουμε αυτή τη πλεύση που θα μας φέρει το πολυπόθητο χτύπημα. Το Eging είναι μια ιαπωνική τρέλα αλλά μήπως στα μέρη μας είναι λίγοι αυτοί που ασχολούνται φανατικά με το ψάρεμα των καλαμαριών; Η μαγεία είναι ίδια και το μόνο που αλλάζει είναι τα ονόματα και το γεωγραφικό μήκος και πλάτος. Η εποχή είναι κατάλληλη για πειραματισμούς αφού τα καλαμάρια έχουν κάνει την εμφάνιση τους και εύχομαι να βοήθησα όσους θέλουν το κάτι παραπάνω στο ψάρεμα τους… |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου