Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

                         Τονάκια με βαρύ σιλικονούχο

Tα τονάκια που αυτή την εποχή υπάρχουν σε μεγάλο αριθμό ψαρεύονται σχετικά εύκολα, ενώ θα τα συναντήσουμε εκτός από τον αφρό και στα μεσόνερα. Για να μην είμαστε υποχρεωμένοι να προσθέτουμε βαρίδια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σιλικονούχο τεχνητό με ζόκα, όπως το Halibut Pro της Berkley.

Η μέθοδος με το εικονιζόμενο τεχνητό δόλωμα της Berkley είναι αποδοτική, αρκεί να συναντήσετε το κοπάδι. Γι' αυτό χρειάζεται να συμβουλευτείτε τοfish finder του σκάφους σας.
Το συγκεκριμένο τεχνητό ψαράκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για συρτή σε μεσόνερα - χωρίς όμως τη σαλαγκιά.
Το συγκεκριμένο τεχνητό ψαράκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για συρτή σε μεσόνερα - χωρίς όμως τη σαλαγκιά.
Μόλις συναντήσετε το κοπάδι, σε όποιο βάθος κι αν βρίσκεται αυτό, αφήνετε το ψαράκι να βυθιστεί μέχρι τον βυθό της θάλασσας. Μαζεύετε την πετονιά με γρήγορο ρυθμό με τον μηχανισμό σας 3 έως 5 μέτρα. Σταματάτε για 2 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνετε την κίνηση αυτή τόσες φορές έως ότου το δόλωμα φτάσει κάτω από το σκάφος σας. Μετά το αφήνετε πάλι να βυθιστεί και ακολουθείτε την ίδια διαδικασία.
Οταν αισθανθείτε το τσίμπημα του ψαριού, κρατήστε το καλάμι σας γερά και περιμένετε από το ψάρι να δαγκώσει το δόλωμα.
Εάν αισθανθείτε ένα ελαφρύ χτύπημα στο καλάμι σας κατά τη διάρκεια που μαζεύετε την πετονιά, σταματήστε να μαζεύετε και κουνήστε τη μύτη του καλαμιού σας ελαφρά πάνω-κάτω, ώστε να δώσετε κίνηση στο δόλωμά σας και να προκαλέσετε εκ νέου το ψάρι.
Για συρτή σε μεσόνερα
Το συγκεκριμένο τεχνητό ψαράκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για συρτή σε μεσόνερα - χωρίς όμως τη σαλαγκιά. Σε αυτή την περίπτωση, τοποθετήστε μια λεπτή λωρίδα σαρδέλας κεντημένη 2-3 φορές στο αγκίστρι, ώστε με τον τρόπο αυτό να αυξήσετε την πιθανότητα επιτυχίας κατά πολύ. Αυτός ο τρόπος ψαρέματος αποδίδει, διότι χρησιμοποιούμε και τεχνητό δόλωμα που δουλεύει σαν αληθινό, αλλά υπάρχει συγχρόνως και το ζωντανό με τα χρώματα και τις οσμές του.
Mε το τσίμπημα του ψαριού, κρατήστε το καλάμι σας γερά και περιμένετε από το ψάρι να δαγκώσει το δόλωμα.
Mε το τσίμπημα του ψαριού, κρατήστε το καλάμι σας γερά και περιμένετε από το ψάρι να δαγκώσει το δόλωμα.
Εργαλεία και ταχύτητα
Για το συγκεκριμένο ψάρεμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο καλάμι και τον μηχανισμό της συρτής μας (φωτό δεξιά σε κύκλο). Προτείνουμε τη χρήση ενός καλού νήματος στον μηχανισμό μας, γιατί είναι σίγουρο ότι ποτέ δεν θα μας «προδώσει». Ενας καλός μηχανισμός είναι αλήθεια ότι ακόμη κι ένα μέτριο καλάμι το «απογειώνει». Μηχανισμό χρησιμοποιήσαμε τον TARGA ZZ 3500, θεωρώντας ιδανικό έναν μηχανισμό καλής ποιότητας από αλουμίνιο, με μοχλό φρένων και τύλιγμα έως 5/0. Σημαντικό ρόλο παίζει η θερμική επαγωγή και γι' αυτόν τον λόγο καλό θα είναι ο μηχανισμός στα προκείμενα είδη ψαρεμάτων να είναι κατασκευασμένος από κάποιο κράμα αλουμινίου. Το γιατί θα το καταλάβουμε όταν έχουμε πιάσει το μεγάλο ψάρι και θα το φέρνουμε στο σκάφος. Η διαδικασία του τυλίγματος είναι απαράμιλλη.
Τονάκια με βαρύ σιλικονούχο
Οσον αφορά την ταχύτητά μας, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 2 μίλια την ώρα. Αν φυσά αέρας 3 μποφόρ, δεν χρειάζεται καν βοηθητικός κινητήρας, θα μας παρασύρει κατά το ζητούμενο. Εσείς άλλωστε θα κρίνετε αν είναι απαραίτητη η χρήση του.
Καθάρισμα επιτόπου
Οι έμπειροι ψαράδες μάς έχουν πει πως μόλις πιάσουμε το ψάρι θα πρέπει να σχίσουμε τη σάρκα του με μαχαίρι κάνοντας 2-3 χαρακιές λίγο πιο πάνω από την ουρά για να χάσει όλο του το αίμα. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται λευκότερο και μαλακότερο. Αν το αίμα παραμείνει στο σώμα του ψαριού, το κρέας μαυρίζει και σκληραίνει. Εμείς προτιμάμε να το καθαρίσουμε επιτόπου. Με μια μαχαιριά κόβουμε το κεφάλι, σκίζουμε την κοιλιά και τα πετάμε όλα στη θάλασσα (φωτό σε κύκλο αριστερά). Με αυτόν τον τρόπο αφενός μαλαγρώνουμε, αφετέρου είμαστε έτοιμοι για το τηγάνι όταν γυρίσουμε από το ψάρεμα.
Τονάκια με βαρύ σιλικονούχο
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τονάκια παστά
Ο τόνος είναι ακανθοπτερύγιο ψάρι της οικογενείας των σκομβροειδών, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι δυόμισι μέτρα και να ξεπεράσει τα 250 κιλά. Στην αρχαιότητα το συναντούσαμε με το όνομα θύννος, ενώ στην Ελλάδα συναντάμε τον μακρύπτερο, κιτρινόπτερο, ερυθρό ή ορτσίνι και την τονίνα ή καρβούνι. Το ραχιαίο πτερύγιο του ψαριού χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο που είναι και μεγαλύτερο αποτελείται από 14 αγκαθωτές ακτίνες, ενώ το δεύτερο έχει μία αγκαθωτή ακτίνα και πολλές μαλακές. Ανάμεσα σ' αυτό το πτερύγιο και την ουρά έχει μία σειρά από μαλακά ψευδοπτερύγια, που στο κιτρινόπτερο είναι κίτρινα όπως μαρτυρά και το όνομά του.
Τονάκια με βαρύ σιλικονούχο
Το χρώμα του είναι σκοτεινό υποκύανο και η κοιλιά του είναι σταχτιά με ασημένιες κηλίδες. Τό καρβούνι αναπαράγεται τον Αύγουστο, ενώ το ορτσίνι εμφανίζεται Απρίλιο και Μάιο. Ολα τα τονοειδή γίνονται παστά κι έχουν υπέροχη γεύση. Τα παστά ψάρια ήταν προσφιλή στους Ελληνες από τους αρχαίους χρόνους. Τα λεγόμενα «τεμάχη» ήταν παστά τεμάχια διαφόρων μεγάλων ψαριών, κυρίως σκόμβρων (σκουμπριών) και θύννων (τόνων).
Η αλιεία αποτελούσε σημαντικό οικονομικό παράγοντα για τις παραθαλάσσιες πόλεις όπως π.χ. η Κύζικος, που φαίνεται ότι όφειλε τον πλούτο της κυρίως στα άφθονα αλιεύματα. Στο στοιχείο αυτό παραπέμπει και η απεικόνιση στα νομίσματα της Κυζίκου του θύννου (τόνου), φημισμένου αλιεύματος των νερών της, αλλά και του χταποδιού στα νομίσματα της Ερέτριας.
Αν το αίμα παραμείνει στο σώμα του ψαριού, το κρέας μαυρίζει και σκληραίνει. Εμείς προτιμάμε να το καθαρίσουμε επιτόπου.
Αν το αίμα παραμείνει στο σώμα του ψαριού, το κρέας μαυρίζει και σκληραίνει. Εμείς προτιμάμε να το καθαρίσουμε επιτόπου.
Την εποχή αυτή που τα τονάκια είναι άφθονα, μπορούμε να τα παστώσουμε είτε κόβοντάς τα χοντρές ροδέλες είτε φιλετάροντας και απομακρύνοντας τα κόκαλα. Βυθίζουμε το ψαχνό σε χοντρό αλάτι, τα αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 2 ημέρες, την τρίτη το πλένουμε, το σκουπίζουμε, το τοποθετούμε σε δοχείο με σογιέλαιο ή ηλιέλαιο και διατηρούμε στο ψυγείο. Οταν έρθει η ώρα της κατανάλωσης, τοποθετούμε τα κομμάτια της αρεσκείας μας σε πιατέλα, ρίχνουμε παρθένο ελαιόλαδο και προσθέτουμε λεμόνι ή ξύδι ανάλογα τη γεύση που προτιμάμε.
Πρόκειται για κορυφαίο μεζέ για κρασί, ούζο, τσίπουρο ή μπίρα. Η επιλογή δική σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου