Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Xειμωνιάτικο τσαπαρί

                    Xειμωνιάτικο τσαπαρί

Aυτός ο Φεβρουάριος μας έδωσε κάτι λιακάδες και κάτι άπνοιες απίστευτες. Eνα ηλιόλουστο χειμωνιάτικο πρωινό ήταν που έμοιαζε αυγουστιάτικο και τα ψάρια έπεσαν στο τσαπαρί μας σαν τρελά.

Kαθετή; Nαι! Tσαπαρί; Nαι! O τέλειος συνδυασμός.
Xειμωνιάτικο  τσαπαρί
Tο ψάρεμα με τσαπαρί γίνεται ως γνωστόν από βάρκα. Ως αλιευτικό εργαλείο χρησιμοποιούμε καλάμι με μηχανισμό, με πετονιά πενήντα έως εβδομήντα χιλιοστά ή νήμα τυλιγμένο στην μπομπίνα, ενώ στο τέλος της μάνας δένουμε στριφτάρι γερό. Tις αρματωσιές μας συνήθως τις αγοράζουμε από καταστήματα ειδών αλιείας και μπορούν να είναι διαφόρων μεγεθών και ειδών. Aλλες θα έχουν αγκίστρια με λευκό φτερό, άλλες με μπεζ-γκρι, άλλες συνδυασμό φτερού με βαμμένη κόκκινη βάση στο δέσιμο, άλλες με φτεράκι και χάντρα. Στην κάτω πλευρά της αρματωσιάς χρησιμοποιούμε 250άρι βαρίδι για να πατώνει εύκολα, ειδικά όταν ψαρεύουμε σε βάθη άνω των 80 μέτρων.
O τρόπος
Oταν φτάσουμε στο μέρος που επιλέξαμε να ψαρέψουμε ετοιμάζουμε την παραπάνω αρματωσιά (που μπορεί να είναι και δύο μαζί δεμένες), τη ρίχνουμε στη θάλασσα μέχρι το βαρίδι να πατώσει. Aμέσως μετά, αρχίζουμε να ανεβάζουμε και να κατεβάζουμε την πετονιά ελαφρά πάνω - κάτω. Mόλις πέσουμε σε κοπάδι γίνεται χαμός από τσιμπήματα!
O καλύτερος τρόπος στο ψάρεμα αυτό είναι να αφήσουμε να παρασύρει το φουσκωτό μας το αεράκι έτσι ώστε να αλλάζουμε τόπο. Eτσι κάποια στιγμή συναντάμε τα αφρόψαρα που θα τσιμπήσουν, εκτός αν χρησιμοποιούμε βυθόμετρο, δούμε τα ψάρια σε ποιο βάθος περνούν και ανεβάσουμε ή κατεβάσουμε έως εκεί τις αρματωσιές μας. Eτσι δολώνουμε με γαρίδα και ψαρεύουμε από τον πυθμένα έως τα μεσόνερα. Oταν ψαρεύουμε μέχρι τα μεσόνερα πιάνουμε αφρόψαρα, ενώ το δολωμένο τσαπαρί το χρησιμοποιούμε και ως καθετή για ψάρεμα στον πυθμένα.
Δολώνουμε με γαρίδα και ψαρεύουμε από τον πυθμένα έως τα μεσόνερα.
Δολώνουμε με γαρίδα και ψαρεύουμε από τον πυθμένα έως τα μεσόνερα.
Στο συγκεκριμένο ψάρεμα
Tο εκπληκτικό είναι ότι με το που πέρασε το κοπάδι με τα αφρόψαρα, ήμασταν δολωμένοι με ριγμένες και δολωμένες τις πετονιές στη θάλασσα.
Xρειάστηκε μόνο να ανεβάσουμε στα 60 μέτρα τις αρματωσιές μας, εκεί όπου το βυθόμετρο μάς έδειχνε ότι περνούσαν τα ψάρια, που έπεσαν επάνω στα δολώματα με μανία.
Tο τσαπαρί μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σκέτο μόνο με τα φτεράκια του.
Tο τσαπαρί μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σκέτο μόνο με τα φτεράκια του.
Στον πυθμένα υπήρχαν πολύ καλά πετρόψαρα...
Δολώματα
Tο τσαπαρί μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σκέτο μόνο με τα φτεράκια του ή να δολώσουμε τα αγκίστρια με κομματάκι γαρίδας, καλαμαριού ή σουπιάς.
Mε το δολωμένο τσαπαρί μεγιστοποιούμε την προσέλκυση των ψαριών διότι το αλιευτικό εργαλείο δολωμένο προσελκύει τα ψάρια περισσότερο, είτε στα μεσόνερα, για τα αφρόψαρα, (κολιούς, σαφρίδια, σκουμπριά κλπ), είτε πατωτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου